EnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianRussianSerbianSlovenianSpanish

Elektromaterijali i oprema Potez DOO BOR

5.00 / 5
Uporedi Štampaj
Girl in a jacket

Elektromaterijali i oprema Potez DOO BOR

Osnovna delatnost firme POTEZ je plasman svih vrsta repro materijala za proizvodnju motora i transformatora. Ostvarili smo saradnju sa renomiranim svetskim proizvožačima iz celog sveta.

IMPREGNACIONI LAKOVI

Impregnacioni lakovi su ključna komponenta proizvodnje modernih motora, generatora i transformatora. Oni učvršćuju laminirano jezgro i namotanu žicu u homogenu i mehanički stabilnu jedinicu. Prednosti su odlična zaštita protiv širokog spectra spoljnih uticaja ili faktora, i poboljšavaju razmenu toplote sloja izolacije i žice.

Proizvod pokazuje u zavisnosti od sadržaja, za vrlo kratko vreme odličnu sposobnost prodiranja. Rastvarači lakovi se mogu peci bez demineralizovane vode. Za korektni izbor proizvoda neophodno je pazljivo odabrati viskozitet i ph vrednost. Pečenje laka mora se raditi stepenasto, temp. se prvo podešava na 100 stepeni tako da u većem broju slucajeva isparava voda i izbegava se stvaranje mehurića. Posle procesa sušenja završna temperatura je od 130-150 stepeni.

SMOLE

Epoksi smole su napravljene da pretvore tečne polietere u čvrsto stanje specijalnim procesom pečenja. U većini slučajeva smole su rezultat hemijske reakcije bisfenola i epihloridina.

Generalno proizvodnja epoksi smola kao deo industrije pravi oko 15 biliona godisnje Epoksi smole imaju različcitu upotrebu.

Npr. smole se peku ultraljubičastim svetlom ili/i uglavnom se koristi sa staklenim vlaknima, u optielektronici i u stomatologiji.

Industrijske alatne aplikacije koriste epoksi smolu za pravljenje laminata, za zalivanje, za izradu kalupa kao i stomatologiji. U elektronskoj industriji mogu se koristiti za izolaciju, transformatore, generatore i prekidača.

Izolacioni materijali i folije

U ponudi imamo sve tipove izolacionih materijala za proizvodnju svih tipova motora i transformatora.

  • Transformatori

  • press board

  • press paper

  • ddp diamond dotter paper

  • dd polyester

  • polyester folije

  • Nomex (aramid paper)

  • polyamide tape

  • ect.

Lak žica i profilna žica

Lak žica ili magnetna žica je bakarna ili aluminijumska žica obmotana sa vrlo tankim slojem izolacije. Koristi se u pravljenju transformatora, motora, zvučnika, potenciometara, elektromagneta, električnih provodnika itd.

Sama žica je uglavnom potpuno omekšana, elektrolitično rafinisan bakar. Aluminijumska magnetna žica se nekada upotrebljava za velike transformatore i motore. Aluminijumska žica mora imati 1.6 puta veći poprečcni presek u odnosu na bakarnu žicu kako bi postigla uporedivu DC otpornost. U skladu sa tim bakarna magnetna žica doprinosi boljoj iskorišćenosti energetske opreme kao sto su električni motori i transformatori.

Manji prečnici lak žice obicno imaju okrugli poprečni presek. Ova vrsta žice se koristi za stvari kao što su električne gitare magneta. Tanje lak žice su obično profilne sa zaobljenim radijusom kako bi obezbedile bolji protok struje, po sistemu namotaj po namotaj.

Moderne lak žice obično koriste od jedne do 4 sloja polimerske izolacije, često od dva različita sastava, da obezbede otporan, uzastopni kontinuirani sloj.

Kao izolacioni film Lak žica se upotrebljava (da bi se povećao temperaturni opseg) se upotrebljava polimer, pu, pai, pe, polyester-poliamid, amidi mid i poliimid. Lak žica sa poliimidom je sposobna za rad za temp preko 250 stepeni. Deblja izolacija ili profilna lak žica je često uvećana sa visoko temperaturnim poliimidnim ili trakama od staklenog vlakna, i kompletirani namotaji se često vakumski impregnišu sa izolacionim lakovima da bi se povećala dugovečnost namotaja.

Drugi tipovi izolacije kao što su stakleno vlakno sa lakom, aramid papirom, kraft papirom, mika i poliesterskim trkama se široko upotrebljava u svetu za različcite aplikacije kao što su transformatori i reaktori. U audio sektoru žica sa srebrom i drugim različitim izolatorima kao šsto su pamuk, Teflon se mogu takodje upotrebiti. Stariji izolacioni materijali kao što su svila, pamuk, ili papir se upotrebljavaju samo za aplikaciju na niskim temperaturama do 105 stepeni.

Da bi se olakšala proizvodnja lak zice, novi tipovi lak žice imaju izolaciju koja se slepljuje pri zagrevanju. To znači da električna veza i krajevi se prave bez sečenja i izolovanja. Stariji tipovi lak žice zahtevaju peskarenje ili skrepovanje da bi se skinula izolacija pre lemljenja.

Postavi komentar