EnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianRussianSerbianSlovenianSpanish

Restoran Tomina Priča

0 / 5
Uporedi Štampaj
Girl in a jacket

Restoran Tomina Priča

Na pola puta između Leskovca i Niša, pokraj samog magistralnog puta, u Pečenjevcu, gde je odrastao Toma Zdravković, nalazi se restoran „Tomina priča“, boemsko mesto, ambijent u kojem se uz crveno vino i sifon, prepričavaju autentični doživljaji iz njegovog života, i to od ljudi koji su ga poznavali, sa njim se družili i delili njegove radosti i tuge.

U ovaj restoran, oblepljen Tominim pločama, uspesima i fotografijama koje nostalgično, kao i on sam, plaču za nekim lepšim vremenima, mesto je okupljanja Leskovčana, ali i, ciljano, Makedonca, Hrvata, Bugara, Bosanaca – svih koji sa naklonom poštuju lik i delo kralja kafane, ali su istovremeno i ljubitelji ukusnog zalogaja i velikog izbora vina koje nosi njegovo ime.

„Za Tomino vino dobili smo blagoslov lično od Tomine ćerke Žakline, koja živi u Holandiji, a Tomina pljeskavica, punjena zdenkom, dimljenom šunkom, slaninicom i kačkavaljem, omiljeni je specijalitet svih gostiju iz bivše Jugoslavije koji ovde dolaze da se poklone našoj legendi“, kaže nam menadžer restorana Miloš Nikolić.

Četvorica momaka iz Zagreba su letos, u vreme Roštiljijade u Leskovcu, navratili u „Tominu priču“ da bi osetili boemski život legendarnog pevača, a na godišnjicu njegove smrti, obožavaoci iz Makedonije su položili venac najboljem među najboljima.

„Toma je voleo da jede kupus i mezi semenke uz crveno vino i sifon. A ono što mi preporučujemo našim gostima su junjeći repovi u saftu , junjeća rebarca pod sačem, piletinu punjenu suvim šljivama, Tomin gulaš i domaće predjelo proizvedeno u našoj kuhinji, od kajmaka do pečenice. Takođe, gosti mogu da probaju domaću zimnicu: peglanu papriku, ljutenicu, ajvar, rusku salatu, pihtije, omiljeni Tomin kiseo kupus i lučene paprike“, nabraja nam ljubazno osoblje restorana.

На данном изображении может находиться: еда ÐÐ° данном изображении может находиться: еда

Hvale se i velikim izborom ribljih specijaliteta riba A kategorije: brancil, škarpina, skuša, pastrmka, lignje na žaru i pohovane lignje….

„A najvažniji među najvažnijima, poput Ambasadora Švajcarske, koji je pre par nedelja uživao u našem restoranu, uživaju u domaćoj piti sa sukanim korama i punjenim paprikama. Za desezert su tu domaće orasnice, grilijaš, tulumbe i baklave“, objašnjavaju nam u restoranu „Tomina priča“.

Ovaj reostoran je nikao krajem novembra 2014. godine na starom mestu gde se nalazila kafana „Dobra glava“ u koju je kralj boema često navraćao, a najzanimljivije momente provedene u njoj sa legendarnim pevačem prepričava nam jedan od njegovih prijatelja:

Na ideju da kafanu „poklone“ svom komšiji, koji je u Pečenjevcu proveo svoje rano dečaštvo, i iz kog se vinuo u zvezdano nebo, došli su Saša Cekić i Staniša Cvetanović, iz ovog sela.

На данном изображении может находиться: еда ÐÐ° данном изображении может находиться: еда

„Bila je sramota da u Tominom selu nema nečega što će da se zove po njemu, a šta drugo nego kafana… Da se sačuva uspomena na njega i njegove priče“, ističe menadžer restorana Miloš Nikolić.

Boemski život i kafana prva su asocijacija na Tomu, čije pesme subotom i nedeljom u ovom restoranu uživo izvode najveći poklonioci njegovog lika i dela u prijatnom ambijnetu sa 120 mesta i sa još 100 stolica u letnjoj bašti, koja je otvorena od 1. maja do 30. oktobra.

  • Adresa Pečenjevce, Leskovac
    Srbija

Postavi komentar