EnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianRussianSerbianSlovenianSpanish

Vinarija Zvonko Bogdan

0 / 5
Uporedi Štampaj
Girl in a jacket

Vinarija Zvonko Bogdan

Vinarija Zvonko Bogdan je svoj put započela 2008. godine kada se objedinjujući  specifičnost i tradiciju Palićkog vinogorja sa najsavremenijom francuskom tehnologijom uputila ka jasnom cilju da proizvodi vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja s kog dolaze.

Usidrena u moru svojih vinograda na istočnoj obali jezera Palić, na samom severu Srbije, Vinarija je izgrađena u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Palića i obližnjeg grada Subotice.

Veličanstveno zdanje Vinarije koje jasno upućuje na gotovo nezaobilazan spoj vina i umetnosti dostojno je utočište sve poznatijeg i priznatijeg vina, ali i dobar domaćin za sve koji požele da vide i dožive gde se i kako ono rađa.

Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pevača starogradskih pesama, gospodina Zvonka Bogdana, čija su umetnost i ime sinonimi za vrhunski doživljaj kao što su i vina Vinarije Zvonko Bogdan.

 

 

 

Terroir čini čitava lepeza uslova za gajenje vinove loze koji doprinose jedinstvenosti stila vina koje tu nastaje.

Vinogradi Vinarije Zvonko Bogdan obuhvataju ukupnu površinu od 56 hektara i podignuti su na tri različite parcele – Palić, Ludaš i Radić koje se nalaze u krugu od hiljadu metara.  Specifičnost svake parcele pažljivo je sjedinjena s odabranim sortama vinove loze kako bi u skladu sa optimalnim zemljištem i povoljnim klimatskim uslovima mogle da razviju svoj maksimalni potencijal.

Raznovrsno i bogato zemljište sastavljeno najvećim delom od glinovite ilovače, jedinstvena topla klima sa dosta sunčanih dana, malo padavina i prohladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje vinove loze uz očuvaje kiselina i svežine.

Palić odlikuje umereno kontinentalna klima, sa oko 2100 sunčanih sati godišnje, srednja dnevna temperatura u toku vegetacionog perioda iznosi  17 °C a srednja godišnja suma padavina je 560 mm. Sve ovo ukazuje na postojanje povoljnih uslova za gajenje vinove loze a jezera Palić i Ludaš zaslužna su za posebnu mezoklimu i mikroklimu koja je prava blagodet za ovde zasađene vinograde Vinarije Zvonko Bogdan.

  

 

Vinogradi Vinarije Zvonko Bogdan nalaze se u rejonu Subotičko-Horgoške peščare, na tri lokacije, Palić, Ludaš i Radić, koje svojim specifičnim zemljišnim i mikroklimatskim uslovima određuju stil i karakter vina.

Prvi zasadi podignuti su 2006. godine na obali jezera Ludaš, koji okružuje turistički salaš Zvonka Bogdana, a ukupna površina od 56 hektara u posedu Vinarije zaokružena je 2015. godine kada su posađeni i novi, mladi vinogradi.

Uvažavajući jedinstvena pedološka i mehanička svojstva zemljišta na kom su zasađeni vinogradi Vinarije Zvonko Bogdan, kao i tradiciju sortimenta ovog područja, pažljivim izborom raspoređene su bele (Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot Grigio, Chardonnay i Muscat žuti) i crne sorte grožđa (Merlot, Frankovka,Cabernet franc i Cabernet sauvignon)

Kako put do dobrog vina počinje u vinogradu, a kvalitet i autentičnost su na prvom mestu, vina Vinarije Zvonko Bogdan nastaju isključivo od grožđa odnegovanog i sazrelog u njenim vinogradima.

  

 

Proizvodnja dobrog vina počinje u vinogradu, ali da bi se od kvalitetnog grožđa došlo do vrhunskog vina značajnu ulogu ima i savremena tehnologija koja uz savete potvrđenih stručnjaka iz oblasti enologije zatvara krug o visokokvalitetnom vinu jedinstvenog karaktera.

Vinarija Zvonko Bogdan obrađuje grožđe isključivo iz svojih vinograda. Za primarnu preradu koristi se oprema prestižnog francuskog proizvođača – Vaslin Bucher.

 

 

Fermentacija belih i roze vina odvija se u tankovima od nerđajućeg čelika, dok crvena vina fermentišu u drvenim vinifikatorima marke Seguin Moreau koji tokom ovog procesa predaju vinu „deo svoje duše“.

U barik podrumu kojim neprimetno vlada deset senzora koji konstantno regulišu temperaturu, vlažnost vazduha i nivo ugljen dioksida, na površini od 1500 m2, smešteno je više od 300 barik buradi  od francuskog i američkog hrasta najrazličitijih nivoa tostiranja.

 

 

Najbolja bela vina Vinarije Zvonko Bogdan odležavaju  i sazrevaju u hrastovim bačvama zapremine 2400 litara marke Seguin Moreau, dok se za  odležavanje crvenih vina  koriste barik burad od francuskog i američkog hrasta velikog broja prestižnih proizvođača.

VINA VINARIJE ZVONKO BOGDAN

ONLINE PRODAJA

 • Adresa OBILAZAK VINARIJE
  Tel: 062 789 979
  [email protected]
  Nedelja – Četvrtak: 08 - 16 h
  Petak – Subota: 10 - 18 h
  KANCELARIJA
  Tel: 024 4150 275
  Fax: 024 4150 273
  [email protected]
  Ponedeljak – Petak: 08 - 16 h

Postavi komentar